Sisäympäristöryhmän kokous, kevät 2021
Kim Hagström toimi puheenjohtajana ja hän toivotti kaikki tervetulleiksi miniseminaariin. Koronatilanne on muuttanut toimintatapoja ja tästä syystä myös sisäympäristöryhmän kokousten osalta kokeillaan nyt toista kertaa sen kokousagendalle aina kuuluneiden alustusten välittämistä etäkokouksena kaikille alustusten aihepiireistä kiinnostuneille. Sisäympäristöryhmän kokouksen agenda on jaettu tästä syystä kahteen osaan: miniwebinaariin ja sisäympäristöryhmän kokoukseen.
Alustusten esitysaineistot ovat ladattavissa tämän sivun alaosan linkeistä.
Vaipan yli vallitsevan paine-eron hallinta muissa kuin asuinrakennuksissa
Lari Eskola A-Insinöörit Oy:ltä esitteli aihekokonaisuutta, joka liittyy vaipan yli vallitsevan paine-eron huomiointiin ja hallintaan. Aiheen merkitys korostuu sen myötä, mitä tiiviimpiä rakennukset ovat.
Paine-eron hallinta kaipaa tarkempia ohjeita myös muun tyyppisten rakennusten kuin asuinrakennusten osalta ja Lari Eskola kutsui eri osapuolia ottamaan yhteyttä oppaiden kehittämisen tiimoilta. Tavoitteena on saada aikaan oppaita eri rakennustyypeille nyt esitellyn asuinrakennusten oppaan tyylisesti. Yhteydenotot suoraan Lari Eskolalle tai Juhani Hyvärisen kautta.
Keskustelussa tuotiin esille mm seuraavaa:
- aihepiiri on ollut viime aikoina esillä monessa eri yhteydessä, mikä koettiin hyvänä asiana
- paine-eron hallinta ilmavirtojen avulla näyttäisi vaativan jopa 1-2 % mittaustarkkuutta, joka vastaa parhaita laboratorio-olosuhteissa tehtäviä mittauksia. Samaan aikaan rakentamismääräyksissä mittaustarkkuuden vaatimus on 5 tai 10 % sen mukaan, tarkastellaanko huoneiston vai tilan ilmavirtaa. Pohdittiin, olisiko tarvetta asetustekstin muuttamiselle vai miten asiaa pitäisi viedä eteenpäin?
- paine-eron hallinta pitäisi voida toteuttaa käytännön rakentamisessa käytettävissä olevilla ratkaisuilla
- pohdittiin tuulen vaikutusta paine-eron mittaamiseen ja todettiin, että sen huomiointi paine-eron mittaamisessa ja seuraamisessa on haastavaa. Tuuli voi aiheuttaa suuriakin hetkellisiä paine-eroja ja vaikuttaa paitsi mittaustulokseen myös siihen, millä tavalla ilmanvaihto toimii.
- erityisesti asuntokohtaisessa ilmanvaihdossa tuulen merkitys kasvaa. Ilmanvaihdon toimivuutta voi tarkastella simulointien avulla, mutta niissä yleensä pystytään käyttämään vain vallitsevaa tuulensuuntaa. Käyttötilanteessa tuulen suunta vaihtelee ja aiheuttaa suuriakin muutoksia ilmavirtoihin. Ilmavirtojen säätötarkkuudessa 10% tarkkuutta on käytännössä vaikea alittaa.
- tuotiin esille myös tarve miittaajakoulutukseen ja pätevyyksien osoittamiseen, joihin molempiin löytyy apuja mm seuraavista linkeistä https://sulvi.fi/wp-content/uploads/2017/02/IV-mittauksen_patevyys_2020.pdf ja osoitetut pätevyydet linkistä https://sulvi.fi/koulutus/patevyysrekisteri/
Talotekniikan konseptit energiatehokkaan korjausrakentamisen tueksi
Juhani Hyvärinen Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:stä esitteli Talotekniikkainfoon valmistetun uuden osion sisältöä ja taustoja ja siitä kommentointiaikana saadun palautteen käsittelytapaa. Konseptit-osion julkaisemisesta päätetään miniwebinaaria seuraavassa kokousosassa.
Konseptit-osiosta keskusteltiin ja todettiin seuraavaa:
- Mikä tulee olemaan rakennusvalvonnan rooli energiatehokkaassa korjausrakentamisessa?
- Lämmitysjärjestelmämuutoksien ei ole katsottu vaativan lupaa, jolloin rakennusvalvonnan mahdollisuus ohjata rakentamista esimerkiksi neuvoilla on vähäinen.
- MRL:n muutoksen myötä rooli saattaa muuttua, mutta tällä hetkellä rooli on vähäinen.
- Esimerkkinä nostettiin esille Helsinki, jossa rakennusvalvontaan on muodostettu uusi tiimi. Tiimin tehtävänä on edistää energiatehokasta korjausrakentamista. Aihepiiri on ollut siinä määrin kiinnostava, että hakijoita tehtäviin on ollut paljon enemmän kuin perinteisen rakennusvalvonnan avoinna oleviin tehtäviin.
- Tieto Talotekniikkainfosta ja sen uudesta osasta ei välttämättä ole saavuttanut kaikkia, mistä syystä kannustettiin markkinoimaan julkaisua edelleen eri kanavissa ja eri toimijoiden kautta.
- Rakennusvalvonnat esimerkiksi tiedottavat hyvin Talotekniikkainfosta suunnittelijoita ja jatkossa olisi hyvä löytää kanavat myös asukkaiden tiedottamiseen.
- Yhtenä ajatuksena tuotiin esiin, että talonyhtiöt voisivat ehkä laittaa yhtiökokouskutsuunsa linkin konsepteihin niin, että osanottajat voisivat tutustua ideoihin etukäteen.
Rakennustarkastajien kuulumisia
Rakennusvalvontojen viestinä kuultiin kokouksessa edellisellä viikolla pidetyn ympäristöministeriön ja rakennusvalvontojen yhteiskokouksen kuulumisia. Yhteydenpito on todettu tärkeäksi ja kokouksia järjestetään noin kolmen kuukauden välein.
Kokouskuulumisten listattiin ajankohtaisia uutisia ja haasteita rakennusvalvonnan piiristä, joita olivat:
- Topten-yhteistyö: yhteistyö on toiminut hyvin ja jonka tuloksina on saatu aikaan monia hyviä käytäntöjä
- ulkoilman laadun huomiointi kaavoituksessa: Ilmansuodatinten valintaan vaikuttaa ulkoilman laadun lisäksi tavoiteltu tuloilman laatuluokka.
- Vesimittarit: asia on ajankohtainen mittareiden etäluennan tultua pakolliseksi.
- Rakennusvalvonnan rooli: rakennusvalvonnalta voi kysyä neuvoja, mutta viime kädessä rakennuttajan ja suunnittelijan on tehtävä ratkaisut itse.
- Hulevesien hallinnassa pitkä ajan toimivuus on ollut keskusteluissa: Miten huollettavuudesta on huolehdittu, kuinka usein järjestelmä tulee huoltaa ja puhdistaa.
- Seinäpuhallus on edelleen vakioaihe neuvonnassa.
- Rakennusvalvonnat ovat pystyneet sopeutumaan epidemiatilanteeseen hyvin. Viimeinen vuosi on menty sähköisillä työkaluilla ja etäkatselmoinneilla. Koronatilanteen lientyessä nähdään, mitkä muutokset jäävät pysyviksi ja miltä osin palataan aikaisempaan käytäntöön.
Talotekniikkainfon päivitysten hyväksyntä
Kokouksessa käytiin läpi viime vuoden aikana saatu palaute, sen käsittelytapa ja käsittelyn lopputuloksena syntyneet päivitykset. Päivitykset hyväksyttiin julkaistavaksi www.talotekniikkainfo.fi -palvelussa.
Asioita, joita ei pystytty käsittelemään palautekierroksella olivat seuraavat:
- Seinäpuhallus muissa kuin asuinhuoneistoissa
- savunhallintakanavistojen suunnittelun opastus
- valmistuskeittiöiden materiaalivaatimukset
- D1:n uudistamistarpeisiin reagointi
Syinä siihen, että em. asioita ei voitu käsitellä olivat, että aiheet ovat uusia kokonaisuuksia oppaissaja ja vaativat huolellista lisätyötä ja käsikirjoitustyötä, jotka eivät olleet mahdollisia osana päivitystä.
Keskusteltiin lisäksi saadusta yleisestä palautteesta, jonka perusteella Talotekniikkainfoon arveltiin kaivattavan nykyistä selvempää kuvausta siitä, millä tavalla on valmistettu ja millä tavalla niiden sisältöön voi vaikuttaa. Todettiin, että aineiston toimitustapa on ollut hyvä ja toimiva, mutta sovittiin, että kuvausta toimintatavasta parannetaan saadun palautteen pohjalta.
Yleisessä palautteessa toivottiin myös nykyistä tarkempia ohjeita rakentamisen laatuun liittyen. Todettiin, että oppaan tekstit ovat riittävän tarkkoja rakennusvalvonnan ja suunnittelijan väliseen käyttöön. On selvää, että aina löytyy tarkennettavaa, mutta pohjimmiltaan oppaissa on pyritty keskittymään määräysten asettamien vaatimusten valvonnassa esiin tuleviin kysymyksiin ja toteutuksen laatuun liittyvät asiat on jätetty vähemmälle. Toteutuksen laatua ohjaavana ainestona on pidetty esimerkiksi TalotekniikkaRYLliä.
Energiatehokkaan korjausrakentamisen konseptit
Kokouksessa keskusteltiin miniwebinaarin toisena alustuksena olleen alustuksen pohjalta ja käytiin läpi kommentointiaikana saatu palaute, sen käsittelytapa ja lopputulos. Päätettiin, että luonnoksena oleva konseptit-osio voidaan julkaista lopullisena versiona, sen jälkeen kun saadun palautteen johdosta tehdyt muutokset on viety Talotekniikkainfoon. Konseptit löytyvät jo nyt luonnoksina osoitteesta https://www.talotekniikkainfo.fi/ratkaisut
Lisätietoja Juhani Hyväriseltä.