FinnBuild 2022 pidettiin Helsingin Messukeskuksessa 4.–6.10.2022. FinnBuild on yksi alan suurimpia tapahtumia nostaen esille alan uusia tuulia. Taltekan yhteisalueella vaihdettiin kuulumisia ja ihasteltiin ilma-akrobatiaa.

Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo kertoo, että Taltekan yhteisalueen toteuttaminen on monien vuosien perinne, joka koetaan yhdistyksessä erittäin tärkeäksi.

”FinnBuildissä pääsimme kertomaan lisää alastamme ja esimerkiksi siitä, millaisia terveydellisiä vaikutuksia on hyvällä sisäilmalla tai energiatehokkailla ja ympäristöystävällisillä ratkaisuilla. Messuilla liikkui paljon nuoria, jotka pohtivat tulevaisuuttaan työelämässä. Meillä, Taltekalla ja jäsenyrityksillämme, on tärkeä rooli lisätä nuorten ja alanvaihtajien kiinnostusta talotekniseen alaan”, Salo kertoo.

Tänä vuonna Taltekan yhteisalueen teemaksi oli nostettu urheilu. Teemaa siivitti myös uudistunut Olympiastadion, joka yhdistää urheilun kestävään rakentamiseen ja moderneihin talotekniikkaratkaisuihin. Vivahdetta Olympiastadionin tyylistä nähtiin myös Taltekan messuosastolla.

Ikoninen Olympiastadion uudistui vuonna 2020

Helsingin Olympiastadion syntyi 1930-luvulla arkkitehtikilpailun tuloksena. Sitä on sanottu maailman kauneimmaksi stadioniksi, eikä syyttä. Arkkitehdit Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti voittivat kilpailun funktionalistisen tyylisuunnan puhdaslinjaisella ehdotuksellaan. Olympiastadionin rakennustyöt aloitettiin 12.2.1934 ja rakennus vihittiin käyttöön 12.6.1938.

Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen käynnistettiin vuonna 2016. Remontissa uudistettiin kaikki taloteknilliset järjestelmät, mikä oli historiallisessa rakennuksessa erittäin haastavaa.  Voidaankin sanoa, että Olympiastadion oli talotekniikka-alan yhteisponnistus, jonka hedelmistä pääsevät nyt nauttimaan kaikki stadionin käyttäjät.

Uudistunut Olympiastadion avautui jälleen yleisölle elokuussa 2020. Tänä päivänä se on Suomen suurin tapahtuma-areena, jossa toimii tapahtumien lisäksi liikunta-, kokous-, vierailija- sekä toimitilapalveluita. Olympiastadionin torni on omaleimainen tunnus koko maailman stadioneiden joukossa ja yksi tunnetuimmista rakennelmista ja vierailukohteista Helsingissä ja Suomessa.

Helsingin Olympialaiset olivat vuonna 1952, jolloin myös rakentaminen koki pyrähdyksen

1950-luku oli rakentamisen pyrähdysaikakausi, ja muun muassa monet valtion rakennukset saivat tuolloin alkunsa. Taloteknisen alan kehitys lähti myös vauhdilla käyntiin. Esimerkiksi vuonna 1954 julkaistiin ensimmäistä kertaa Lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteiden suunnittelun normaaliohjeet.

”Vuoden 1952 Helsingin Olympialaiset vaikuttivat osaltaan maamme sotien jälkeiseen jälleenrakentamiseen. Tänä vuonna meillä on ilo juhlia Olympialaisten 70-vuotis juhlavuotta, mutta myös lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtotekniikan opetuksen aloittamista, josta on kulunut 110 vuotta”, iloitsee Salo.

Olympialaisten – ja myös urheilun – historiaan voi tutustua laajemmin Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA. Olympiastadionilla sijaitsevasta TAHDOSTA löytyy edelleen Urheilumuseon näyttelyt ja uusi kulttuurikeskus on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen kokonaisuus. Tahdossa ja Olympiastadionin tornissa voi vierailla yhteislipulla.

Taltekan yhteisosastolla ammattitaitoa ja ilma-akrobatiaa

FinnBuild-messut ovat kolmipäiväinen tapahtuma, jossa esiteltiin ajankohtaisia taloteknisiä ratkaisuja, innovatiivisiä tuotteita ja ammattilaispalveluita. Taltekan yhteisosastolla olivat esillä talotekniset tavarantoimittajat, järjestöt ja palveluntuottajat.

Jokaisena päivänä messuvieraille tarjoiltiin upea ilma-akrobatia-show. Lisäksi Taltekan baarissa oli tietokilpailu talotekniikan ja urheilun historiasta. Vastanneiden kesken arvottiin 30 lippupakettia Tahtoon ja Olympiastadionin torniin. Voittajat voit katsoa täältä.