Talotekniikka-ala tarjoaa konseptoituja ratkaisuja rakennusten peruskorjaukseen

Talotekniikan konseptit – hanke on tuoreeltaan käynnistynyt, ja siinä on mukana yhdeksän talotekniikka-alan yritystä. Hankkeen tavoitteena on tarjota selkeitä, testattuja ja hyväksi havaittuja ratkaisuja, joko vaihtoehtoisia samaan tarpeeseen kohdistuvia, tai rinnakkaisia, taloteknisen järjestelmän eri osiin kohdistuvia konsepteja. Konseptit eivät suosittele tuotemerkkiä tai yritystä, vaan ehdotettuja ratkaisuja käsitellään yleisellä tasolla. Ensimmäiset Talotekniikan konseptit julkaistaan www.talotekniikkainfo.fi -sivustolla alkuvuodesta 2020.
- Olemme hyvin ylpeitä siitä, että olemme saaneet koolle talotekniikka-alan yrityksiä yhteiseen ponnistukseen jakamaan parhaat käytännöt rakennusten korjaustarpeen analysointiin ja korjausten toteuttamiseen, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Gunilla Laiho sanoo. - Jäsenyrityksillämme on mittava kokemus erilaisten ratkaisujen toimivuudesta erilaisissa rakennuksissa, ja tätä kokemusta tarjotaan nyt selkeinä konsepteina, hän jatkaa.
Konseptit suunnitellaan mahdollisimman helposti ymmärrettäviksi siten, että lähtötilanteessa valitaan omaa rakennusta vastaava esimerkki (omakotitalo, paritalo, kerrostalo) ja esimerkkirakennuksen ikä. Konseptit auttavat myös ymmärtämään asunnon energiavirtoja ja sitä, miten laajasti korjaamisen yhteydessä asioita olisi syytä miettiä – rakennus kun on kokonaisuus, jonka monet osat juuri energiaremontissa vaikuttavat suoraan toisiinsa.
Laiho mainitsee esimerkkinä 1970-luvun kerrostalon, jossa on koneellinen poistoilmanvaihto: poistoilmassa on paljon lämpöenergiaa, joka voidaan ottaa talteen poistoilmalämpöpumpun avulla ja käyttää lämpimään käyttöveteen sekä lämmitykseen. Korvausilman vedottomaan sisään tuontiin pitää kiinnittää huomiota. Vaihtoehtona tälle on esimerkiksi koneellinen tulo-poistoilmanvaihto, jossa poistoilman lämpöä siirretään tuloilmaan. Lisäksi kannattaa mainita, että siirtymällä moderneihin matalalämpöradiaattoreihin voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä lämmöntuotannossa, sekä kaukolämmössä että lämpöpumppuratkaisuissa, ja samalla saada säästöjä energialaskussa.
Korjaaminen vähentää tehokkaasti päästöjä
Rakennusten energiankulutus on merkittävässä osassa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Euroopan tasolla rakennukset kuluttavat 40 prosenttia kokonaisenergiasta ja aiheuttavat 36 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä. Suomessa koko rakennuskannasta karkeasti 60 prosenttia on rakennettu ennen vuotta 1990, joten niiden energiatehokkuudessa on paljon parantamista. Rakennuskannan korjaamisella energiatehokkaammaksi voidaankin saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä, ja samalla myös merkittävää asumiskustannusten säästöä.
Rakennusten korjaamisella on merkittäviä vaikutuksia sekä yhteiskunnan että yksilön tasolla, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Talteka ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salo sanoo. – Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on nopein ja usein varsin kustannustehokas keino pienentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kun suomalaisten kotitalouksien varallisuudesta noin puolet on kiinni kotitalouksien itse omistamissa asunnoissa, on korjaaminen myös investointi asunnon arvon säilymiseen. - Pakollisen peruskorjauksen voi tätä taustaa vasten nähdä ihan aidosti mahdollisuutena asunnon arvon nostoon, hän jatkaa.
Lisätietoja:
Gunilla Laiho, Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry, hallituksen puheenjohtaja
gunilla.laiho@purmo.fi, gsm 044 750 9240
Ilkka Salo, Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry, toimitusjohtaja
Ilkka.salo@talteka.fi, gsm 040 847 9907
Talotekniikan konseptit -hankkeella Talteka ry tukee Suomen olemassa olevan rakennuskannan peruskorjaamista erittäin energiatehokkaaksi. Velvoite tulee Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) pitkän aikavälin peruskorjausstrategiasta, joka velvoittaa jäsenmaita laatimaan kansallisen strategian olemassa olevan rakennuskannan saattamiseksi erittäin energiatehokkaaksi vuoteen 2050 mennessä.