Sisäympäristöryhmän kokous, toukokuu 2019
Muuttuvailmavirtaisen järjestelmän toimivuus
Kokouksessa keskusteltiin Aalto yliopiston professori Risto Kososen alustamana muuttuvailmavirtaisten ilmanvaihtolaitosten toimivuudesta. Aiheesta on valmistunut diplomityö, joka nostaa esille kahdeksan tarkastellun kohteen yhden tilan tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toimivuutta. Tarpeenmukainen ilmanvaihto on tärkeä keino vaikuttaa rakennusten energiankulutukseen ja sen virheetön toimivuus on tämän vuoksi tärkeätä. Tarkastelluista kohteista vain yhden voi sanoa toimivan suunnitellulla tavalla.
Sisäympäristöryhmän kokouksessa todettiin tulosten osoittavan, että tarve ongelman ratkaisemiseksi on ilmeinen. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla voidaan vaikuttaa uusien rakennusten lisäksi myös olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuteen korjausrakentamisen kautta. Käytettävien ratkaisujen on kuitenkin oltava toimivia, jotta suunnitellut hyödyt saavutetaan.
Käytännön rakentamisessa haastetta tuo usein se, että rakentamisessa ilmanvaihto ja sen vaatimat järjestelmät joudutaan sovittamaan rakennukseen välillä epäedullisellakin tavalla. Ilmanvaihtolaitteistojen ja kanavistojen vaatima tila olisi otettava huomioon jo varhaisessa vaiheessa rakennusta suunniteltaessa.
Yhteenvetona keskustelusta voi sanoa, että ilmanvaihdon toteutuksessa on monta osapuolta ja toimivuuden varmistamisessa olisi käytävä läpi koko rakentamisprosessia tältä osin. Rakentamisprosessista tunnistettiin useita vaiheita, joissa saattaisi olla parantamisen varaa: vastaanotto, automaation toiminnan selkeämpi kuvaaminen, ilmanvaihdon toimivuuden edellytysten varmistaminen ja kaikkeen liittyen osaamisen varmistaminen rakentamisprosessin eri osapuolilla.
Keskustelussa esitettyjä ratkaisuehdotuksia olivat mm. toimivuuden tarkastusmenettelyiden kehittäminen, iv-järjestelmien määrävälein tapahtuva tarkastus, toimivuuden varmentamisen pelillistäminen, toimintavarmojen ratkaisukonseptien kehittäminen ja huomion kiinnittäminen kokonaisuuden toimivuuteen.
Rakennusvalvonnan ajankohtisia aiheita
Harri Aavaharju Vantaan kaupungilta, kertoi ajankohtaisia kuulumisia rakennusvalvontojen näkökulmasta. Rakennusvalvonnat kehittävät toimintaansa niin sanotun Top 10 yhteistyön piirissä, jossa he valmistavat ohjekortteja keskustelua herättäneistä ja linjauksia kaipaavista aihepiireistä.
Rakennusvalvonnat ovat olleet myös aktiivisia talotekniikkaoppaiden valmistamisessa ja niiden kommentoinnissa ja tukeutuvat paljon niissä esitettyihin yleisiin linjauksiin. Parhaillaan ollaan tilanteessa, jossa käytäntö näyttää, miten oppaat soveltuvat tarkoitukseensa. Talotekniikkainfon oppaiden osalta odotellaan parhaillaan ensimmäisen päivityskierroksen valmistumista.
Kuluneen vuoden aikana esillä keskusteluissa ovat olleet erityisesti asuntoilmanvaihdon eri tehostusratkaisut kuten esimerkiksi aktiivihiilisuodattimien käyttäminen osana keittiöiden ilmanvaihtoa ja ilmansuodatuksen ratkaisut parantamaan tuloilman laatua paikoissa, joissa esimerkiksi liikenteen aiheuttamat epäpuhtaudet ovat merkittäviä sekä ilmanvaihdon paloturvallisuusasiat.
Talotekniikan oppaat
Juhani Hyvärinen Taltekasta kävi läpi Talotekniikkainfo-palvelun tilannetta. Kevään aikana on käynnissä ollut oppaiden päivittäminen ja lisäksi on pohdittu alustan sisällön jatkokehittämistä.
Sisäilmasto ja ilmanvaihto -oppaan ja Vesi- ja viemärilaitteistot -oppaan päivityskierros alkaa olla nyt valmis. Käsikirjoittajat ovat käyneet palautteet läpi ja vastanneet niihin sekä tehneet myös oppaiden tekstien muutosehdotukset. Palautevastauksia tai tekstimuutoksia ei vielä ole julkaistu.
Sisäympäristöryhmä kävi läpi palautteiden käsittelyprosessin ja totesi, että palautteet on käsitelty sovitun mukaisesti ja että seuraavana tehtävänä on päivitysten julkaiseminen. Julkaisemisen jälkeen kommenttien keräämistä jatketaan edelleen alustan kommenttitoiminnon kautta ja päivitystarvetta arvioidaan uudelleen ensi vuoden alussa. Alustava aikataulu julkaisemiselle on alkukesä.
Ilmanvaihtolaitosten paloturvallisuus -oppaan päivitystyö jatkuu vielä ja se valmistunee seuraavaan sisäympäristöryhmän kokoukseen mennessä loppukesästä.
Talotekniikkainfon jatkokehittäminen
Talotekniikkaoppaista saadun palautteen perusteella on huomattu, että eri tahot kysyvät palautteessaan usein konkreettisia ratkaisuehdotuksia eri asioihin. Talotekniikkainfossa on tällä hetkellä ohjeita yleisellä tasolla siitä, miten suunnittelussa päästään määräysten mukaiseen ratkaisuun ja edelleen yleisellä tasolla opastavia tekstejä täydentäviä esimerkkejä.
Kokouksessa todettiin, että Talotekniikkainfon kehittämistä voidaan jatkaa niin, että sinne perustetaan osio, jossa esitellään käytännössä toimivia ratkaisukonsepteja. Keskustelussa pidettiin tärkeänä sitä, että Talotekniikkainfo säilyy neutraalina tiedonjulkaisukanavana. Toimintatavassa sisäympäristön rooli ”aineiston kotipesänä” laajenisi oppaiden ja esimerkkien lisäksi myös konsepteihin. Keskustelussa tuli esille uusina konseptiaiheina yllä olevien lisäksi myös seuraavat:
- putkipuolen paloturvallisuus, putkien ja viemäreiden läpiviennit
- vesijohtojen vaihdettavuus
- 70-luvun rakennuskannan korjausratkaisut
- poistoilmalämpöpumppuratkaisujen yhdistäminen linjasaneeraushankkeeseen
- eri osajärjestelmien toimivuuden yhteensovittamisen ratkaisut.
Mikäli ehdotettu kehityshanke saa rahoituksen kasattua, perustetaan uusi osio korjausrakentamisen konsepteja kehittävässä Taltekan hankkeessa. Hankkeeseen pyritään saamaan mukaan laaja joukko talotekniikka-alan toimijoita niin, että kehitettävät konseptit olisivat mahdollisimman laajalti hyväksyttävissä ja toteuttamiskelpoisia.